Dutch Design Week 2013

Gepost op: 24-10-2013 11:33 door Esther Brattinga

29

Wat een fantastische dag ging ik tegemoet. Jezelf lekker onderdompelen in alles wat met de Dutch Design Week te maken heeft. Om 10.00 uur moest ik me afgelopen maandag melden bij het Percentrum. De eerste Dutch Design Week Blogger Tour 2013 was een feit. Super dat ik hiervan onderdeel mocht uitmaken. Ik telde nog 18 andere “partners in crime”. Het programma werd gepresenteerd, het beloofde echt een fantastische dag te worden. Een mooie tour met diverse meet & greets van uiteenlopende ontwerpers/designers. Zij maken immers deze Dutch Design Week voor ons tot een niet te vergeten evenement.

Dutch Design Week staat dit jaar in het kader van “Now Future”, de wereld van morgen wordt nu al in beeld gebracht. Slimme oplossingen en inventief design bieden veelbelovende perspectieven. Durf te experimenteren, ga zelf aan de slag ! Dit kan leiden tot veel antwoorden en oplossingen. Hedendaags design is een belangrijke schakel.

 

foto 3     2013-10-21 11.47.06

Zuzanna Skalska beet het spits af. Zij is o.a. aktief als “trend”watcher. Zijn we klaar voor verandering, gaan we een nieuwe wereld tegemoet ? Een leuk verhaal, bij welk je zeker aan het denken wordt gezet. Op naar de eerste lokatie ……….

 

foto 2

 

Ons eerste bezoek ging richting het Klokgebouw, waarbij we een ontmoeting hadden met Imperfect Design, Collectief 010-020 en Studio Ingrid Hulskamp. Erg leuke en enthousiaste mensen. Imperfect Design heeft prachtig keramiek en textiel in de kollektie, allen ontworpen door gerenommeerde designers en geproduceerd in landen als Vietnam en Guatemala. Erg positief voor de mensen daar, je ziet het steeds meer. Een mooie kans !

Het klokgebouw lieten we al snel achter ons, we hadden immers een druk programma. Ik moet toch nog even terug deze week, want het Klokgebouw biedt zoveel meer. De minitaxi stond voor ons klaar om richting het Crowdyhouse te gaan. Wist je trouwens, dat tijdens de Dutch Design Week 30 mini’s je kostenloos naar een andere lokatie brengen. En dat deze mini’s tesamen wel 35.000km rijden ! Op naar Crowdyhouse …………………..

 

foto     28

27     31

Crowdyhouse stimuleert uniek design door crowdfunding. Wanneer genoeg mensen een product steunen en bestellen, kan de designer het product realiseren en aan jouw leveren. Tof toch !

Jouw steun helpt designers onafhankelijk te werken. Hierdoor hebben designers zelf controle over de realisatie van hun product. Op deze manier zijn designers niet afhankelijk van labels of winkels om een product aan jou te leveren. Kijk maar eens op www. crowdyhouse.com. Maar nog liever, ga zelf kijken ! Erg leuk.

Bovenstaande lampen zijn ontwerpen van o.a. Renate Vos en Tim Vinke.

 

30     24

25     14

22     23

9    8

Weer terug in onze mini naar TAC, het Temporary Art Center. Hier ben ik zo vaak voorbij gelopen en nu eens echt naar binnen. Niet gedacht dat het zo groot, overweldigend, sfeervol en inspirerend is in het TAC. En zeker nu met de Dutch Design Week. Een aanrader dus !

We hadden o.a. een gesprekje met Dik & Stijlloos en Pepe Heijkoop (zie foto). Een toelichting over het ontstaan en de gedachtegang achter hun stukje design en ook hun samenwerking met de lage loonlanden. De nieuwe boekenkast van Pepe Heijkoop is een dwarsdoorsnede van 1 boom, gaaf gedaan. Ook mijn grote liefde voor keramiek zal altijd blijven bestaan. Ik zou alles wel kunnen fotograferen. Keramiek is op de Dutch Design Week goed vertegenwoordigd. Jammie ………….

Ook hier weer tijd te kort natuurlijk, maar door naar de volgende expositie. Zeker niet de minste…….. we gaan op weg naar Vlisco in de Lichttoren van de Witte Dame.

 

21

 

Een inspirerende presentatie van creative director Roger Gerards stond ons te wachten. Wat een bedrijf is Vlisco, gigantisch. Vlisco is gevestigd in Helmond, en produceert prachtig textiel. Bij ons Nederlanders niet zo bekend, bij onze afrikaanse onderburen te meer. Vlisco geeft tijdens de Dutch Design Week een sneak preview van de nieuwe producten, een inkijk in hun designwereld en het unieke proces waardoor Vlisco zich een internationaal designmerk mag noemen. De expositie neemt je mee op reis door een rijke geschiedenis, met de verhalen achter de stoffen, ontwerpen, verkopers en consumenten.

 

13

19     18

Dit jaar biedt ook het Arthotel, lokatie bij Restaurant Usine, een podium voor jonge en opkomende designers. We zien prachtige producten, echter hoe breng je ze onder de aandacht van de consument ? Een brainstormsessie volgt tussen de designers en ons als blogger, interierstylist en mogelijk koper. Hoe zien wij produkten terug in de markt. Hebben we nog tips voor deze designers ? Ik heb alweer heerlijke hebbedingen gespot, zoals de vogeltjesboekenlegger en boekenstandaard van Studio Macura en de prachtige kaarsen van Momantai Design.

 

12

 

Dit moest even. De vazen van Hella Jongerius stonden mooi te prijken bij onze volgende lokatie, De Kazerne. Wat zijn ze toch prachtig, nog steeds hoog op mijn verlanglijstje. Het kost wat ……….. maar dan heb je ook wat. Ook De Kazerne had ik nog nooit bekeken. Wat een leuke plek met fantastische toekomstplannen. Ga ik zeker in de gaten houden. In De Kazerne hebben we de Modebelofte 2013 bekeken en een meet & greet gehad met Alexander Pelikan, wat is hij trots op zijn tafelontwerp (terecht overigens) en Current Obsession. Tenslotten ging Annemoon nog even verder in op die fantastische toekomstplannen voor De Kazerne.

 

20

Onze fantastisch dag zat er weer op. Wat een inspiratie en hoeveel…….. Maar toch had ik vandaag nog wel even door kunnen gaan. Ontzettend veel dank voor de organisatie Ulrike Jurklies, Willemijn de Wit en Jasmijn van Weenen. Wat een topdag ! Graag tot volgend jaar.

Voor mij houdt het nog niet op. Dinsdag ben ik nog gaan kijken bij het NRE Terrein. Leuke sfeer. Vervolgens nog even doorgewandeld naar het Design Perron, net iets voorbij het station. Prachtige lokaties maar helaas nog niet allemaal te bekijken. Kleine communicatiestoornis omtrent de openingstijden. Gelukkig mocht ik wel even binnenkijken bij Dutch Invertuals. Alleen de presentatie van de diverse designers vond ik al super gedaan. Wat een creativiteit. Ga hier zeker kijken. Nu heb je kans om ook eens binnen te kijken op  locaties die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek.

 

3     4

 

Dutch Invertuals presenteert REVALUATIE: op de rand van veranderende culturen en ineen stortende economieen. We moeten voor het eerst sinds lange tijd grondig heroverwegen wie we zijn en waar we voor staan. Het vormen van een nieuwe bewustwording. Vrijheid verkregen vanuit het vervagen van de grenzen. Ruimte creeren voor nieuwe inzichten, onbekende ambachten en alternatieve vormen van waarde en bezit. Tien designers bevragen deze wisselwerkingen van realiteit en zoeken naar herwaardering.

6

33     7

Vanmiddag ga ik naar lokatie Piet Hein Eek. Mocht je daar nog nooit geweest zijn, zet dit dan toch maar op je programma. Erg leuke en veelzijdige omgeving. Ik ga eerst daar even rondsnuffelen en vervolgens om 16.00 uur naar de presentatie van het boek 1000WATT, geschreven door lieve vriend David van Iersel. Het boek is een handreiking voor de creatieve ondernemer. Met creatief zijn gaat toch ondernemen gepaard en dat is zeker voor de creatief niet de gemakkelijkste taak. De lancering van het boek is dus op een uitgesproken goed moment; tijdens de Dutch Design Week. Lieve David, geniet van jouw middag vanmiddag. Je hebt het onwijs verdiend.

Zondag ga ik nog even langs het Klokgebouw en Sectie C. Zeker op Sectie C spat blijkbaar de creativiteit los. Ben heel benieuwd.

Ga ik jullie nog tegenkomen ? Donderdag en vrijdag is de Dutch Design Week ook in de avond geopend. Kijk op de site www.ddw.nl voor alle deelnemers. Op de route is overal een plattegrond te krijgen, erg overzichtelijk en handig.

 

Hopelijk heb ik jullie alvast kunnen inspireren. Bij mij is het gelukt !

 

 

Delen op Twitter Delen op Facebook